Menu ×

Privacy Policy

Updated on March 2017

This is the privacy policy of BP Healthcare Group, its affiliates, subsidiaries, related companies and associated entities (hereinafter collectively referred to as “BP”). This privacy policy is applicable to BP’s online and mobile websites, applications, and digital services and clarified data collection, usage and sharing practices among BP, its affiliates and unaffiliated third parties.

In light of the enforcement of the Personal Data Protection Act 2010 (PDPA), BP is committed to ensuring your personal data is handled in compliance with the personal data protection law in Malaysia.
This privacy policy explains how BP collects, processes, handles and protects your personal data. BP reserves the right to amend this privacy policy from time to time without prior notice by publishing the amended version on its website(s).

You consent to the data collection, access, use, disclosure, storage and transfer practices described in this privacy policy when you use any BP website(s), including when you access any content or videos.

1.1 BP may receive, collect, store, use or process personal data from you or any third party.
The types of personal data may include, without limitation:

(i) your personal details, such as name, passport name, age, gender, identity card number, passport number, date of birth, education, race, ethnic origin, nationality, citizenship;
(ii) contact details such as mailing address, email address, contact number(s);
(iii) family information such as marital status, name of spouse or child or immediate family;
(iv) occupation details such as employer’s name, income range, job title, job responsibilities, employer’s contact information and address;
(v) medical and personal health information such as medical and healthcare history, blood type, finger prints, or hereditary characteristics, DNA, health and mental condition, diagnosis, medication and drugs prescribed;
(vi) demographic information such as age group, medical history, genetic characteristics;
(vii) network or Internet protocol address and type of browser you are using, the type of operating system you are using, the name of your Internet service provider and domains used by such providers, mobile network, device identifiers, device settings, browser settings, the BP website(s) you have visited, the type of handheld or mobile device used to view the BP website(s), location information, and the content and advertisements you have accessed, seen, forwarded and/or clicked on;
(viii) credit/debit card number and expiry date;
(ix) billing address;
(x) loyalty program membership details;
(xi) photographs;
(xii) live videos or recordings;
(xiii) CCTV recordings and other images;
(xiv) preferences and interests and other information relevant to patient and/or customer surveys; or
(xv) other information in respect of other BP facilities and/or services used by you.
2.1 The means by which BP may receive or collect personal data will vary, depending on the types of products and services requested by you and may include, without limitation, data received or collected from:

(i) sales orders, applications, consent forms, booking forms, surveys, registration forms, online forms, agreements you have signed, name cards, personal documents, or any identity materials that you have distributed voluntarily including without limitation creating or maintaining an online account with any BP website;
(ii) any online sites operated by BP;
(iii) interaction between your browser and BP’s browser when you visit BP’s website(s);
(iv) voluntary provision of data to third party service provider(s) engaged by us;
(v) a person acting on behalf of the individual whose data are provided;
(vi) interaction with us through social media;
(vii) any other contractual agreement or arrangement;
(viii) business directory(ies) or listing(s) that you have subscribed to share your information;
(ix) credit bureau reports and credit reporting agencies to indicate your credit worthiness;
(x) governmental agencies, regulatory and statutory authorities;
(xi) plaintiffs and/or defendants of legal cases and/or legal firms to verify the status of any legal cases involving yourself (if any);
(xii) when you make or send job application;
(xiii) cookies through the use of BP’s website(s);
(xiv) other sources and related links in connection with providing your needs and services; and
(xv) publicly available sources.

2.2 BP may from time to time request for certain other personal data that may be relevant for BP to consider your request for any products, services, or facilities offered by BP.

2.3 Provision of your personal data is voluntary. However if you do not provide BP your personal data, BP may not be able to process your request, consider you for employment opportunities and/or provide you with certain products, services, facilities and/or transactions.
3.1 BP, third party service providers, advertisers, and advertising platforms may use automated means to collect your personal data information about the device you use to access BP’s website(s).

3.2 BP uses cookies and other technologies to provide online content, services, and advertising as well as to perform user analytics. These technologies include without limitation the following:

(i) Cookies: Text files placed in your device’s browser to store your preferences. Most browsers provide the option to disable cookies. However, disabling cookies may mean some features of BP’s website(s) may be difficult to use or inoperable.
(ii) Syncing cookies and Identifiers: BP may work with third parties such as advertising platforms to synchronize anonymous identifiers to match the third parties’ coded user identifiers to BP’s. This may be to enable BP to send advertisements that are more relevant to you.
(iii) Locally Stored Objects (LSOs): These may be collected and stored to provide a better user experience. Some browsers provide the ability to remove LSOs.
(iv) Web Beacons: BP may use web beacons or similar technologies which are codes placed in BP’s online content or in an email, to collect data about visitors viewing the content or email.
(v) Mobile Device Identifiers and Software Development Kits (SDKs): A mobile SDK is the mobile app version of a web beacon. BP may use this technology to advertise or enable third parties to advertise through mobile applications and browsers based on information associated with your mobile device.

3.3 Third party advertisers and advertising platforms may set their own tracking technologies when you visit BP’s website(s) and they may have access to information about you and your online activities. Their use of such tracking technologies is not in BP’s control and subject to their own privacy policies.
4.1 Purposes for which your personal data may be used and/or processed are as follows:

(i) to help BP verify your identity when you contact BP;
(ii) to process inquiries, comments, suggestions, or requested facilities and/or services;
(iii) to facilitate participation in any contests or events;
(iv) to administer and communicate in relation to BP’s products, services and/or events;
(v) to facilitate medical practice within BP, including sharing of personal data with other independent consultants within BP for purposes of peer review;
(vi) to administer and communicate with you in relation to your medical practice;
(vii) to process your credit account application, assess your credit worthiness, and if needed, to recover debts;
(viii) for all ancillary purposes or technical support relating to the provision of BP’s products, services, and facilities including the provision of computer, telecommunications and technology services;
(ix) to administer and give effect to your commercial transaction (product(s) delivery, contract for service, consignment agreement);
(x) to process any payments relevant to you;
(xi) to conduct research, surveys and trend analysis on various matters, such as for product development, statistical, security and testing purposes;
(xii) for insurance purposes;
(xiii) customer loyalty programmes;
(xiv) to operate BP’s premises in a manner which is physically safe, secure and befitting of health and safety requirements;
(xv) for internal investigations, audit, or security purposes;
(xvi) to conduct analysis of patient case studies;
(xvii) to comply with BP’s legal and regulatory obligations in the conduct of its business;
(xviii) to contact you regarding products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which may be of interest to you;
(xix) research, benchmarking and statistical analysis;
(xx) to ensure that the content from BP’s website(s) is presented in the most effective manner for you and for your computer and/or device;
(xxi) for BP’s internal records management;
(xxii) transfer or proposed transfer of any part of BP’s interests, obligations, business and/or operations;
(xxiii) to enforce or defend BP’s rights and your rights under, and to comply with, all applicable legislation, laws and regulations;
(xxiv) prevention, hindrance, reporting of any crime including but not limited to fraud, bribery and money laundering;
(xxv) to consider you for possible employment with BP; and
(xxvi) purposes relating thereto.
5.1 Your personal data collected by BP will be kept confidential but BP may provide or disclose such information to the following parties (whether within or outside Malaysia):

(i) within the BP Healthcare Group of companies (including related companies, subsidiaries and associated companies);
(ii) relevant third parties in connection with the operation of BP’s business, third parties as required under law, or pursuant to the relevant contractual relationship or for the purposes stated in Paragraph 3 above;
(iii) in the case of pre-employment health screenings, to the patient’s employer / prospective employer;
(iv) BP’s agents, servants and/or such persons;
(v) independent consultants and specialists within BP;
(vi) entities to whom you have consented the disclosure of your personal data to
(vii) professional advisers such as external auditors, legal advisors and/or financial advisors or any other third party required by law, regulation or by-law, subpoena, court order or other legal process;
(viii) governmental agencies, governmental authorities, law enforcement agencies, regulatory bodies, credit reporting agencies;
(ix) third party payers including employers, insurance companies and clinical sponsors;
(x) third party reward, loyalty, co-branding and privileges programme providers;
(xi) respective foreign embassies of foreign patients who received treatment in BP;
(xii) selected third parties such as business partners; and
(xiii) third party private healthcare institutions or government healthcare institutions.

5.2 Your personal data may also be disclosed or transferred as a result of any restructuring, sale or acquisition of any company within BP.
6.1 BP’s website(s) may contain links to other websites outside of BP or links to or integrations with other services such as Facebook, Twitter, YouTube, and other media services and platforms bot owned by BP and whose information practices may be different than BP’s.

6.2 BP’s privacy policy only applies to BP’s website(s). BP accepts no responsibility or liability in respect of any such third party materials or for the operation or content of other websites or applications (whether or not linked to BP’s website(s)) which are not under BP’s control.
7.1 You are responsible for providing accurate and complete information to BP about yourself and any other person whose personal data you provide BP and for updating this personal data as and when it becomes incorrect or out of date.

7.2 Subject to the exceptions under Malaysian law, you may request to obtain information, check whether BP holds your personal data, and request to correct, update, delete and/or limit the processing of, your personal data by:

(i) logging in to your online account to make a request if you are a registered user BP’s online service(s); or
(ii) making a request to BP at the contact details at Paragraph 13.

7.3 BP reserves the right to impose a fee for the access and/or processing of your personal data in the amounts as permitted under the law.
8.1 You are entitled to limit BP’s processing of your personal data by expressly withdrawing in full, your consent given previously through any means including without limitation in writing or online, subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions, and within a reasonable amount of time, by contacting BP at the contact details at Paragraph 13.

8.2 You may opt out of receiving any communications from BP at any time by:

(i) following the opt-out instructions or by clicking on the “unsubscribe link” contained in each marketing communication;
(ii) editing the relevant account settings to unsubscribe; or
(iii) contacting BP at the contact details at Paragraph 13.
9.1 By accessing and/or using BP’s website(s) and/or online service(s), you represent that you are 18 years of age or above. Minors (individuals under 18 years of age) may not use BP’s website(s). BP do not knowingly collect personal information from minors, and no part of BP’s website(s) is designed to attract minors. BP does not sell products and/or services for purchase by minors. In certain instances, BP sells products and/or services for minors but for purchase by adults.

9.2 As a parent or legal guardian, please do not allow minors under your care to submit personal data to BP. Should such personal data be provided to BP, you hereby consent to the collection, recording, and processing of the minor’s personal data and personally accept and agree to be bound by this privacy policy and take responsibility for his or her actions.

9.3 You may have provided personal data relating to other individuals, such as your spouse, family members, and friends. In such circumstances you represent and warrant that you are authorized to provide their personal data to BP and you have obtained their consent for their personal data to be collected, recorded, and/or processed in the manner as set forth in this privacy policy.
10.1 BP uses its best endeavours to keep the BP website(s) secure. Although BP takes appropriate measures to safeguard against unauthorized disclosures of information, BP cannot assure you that information will never be disclosed, altered or destroyed in a manner that is inconsistent with this privacy policy.

10.2 By accessing BP’s website(s), you recognise that when providing your information to BP through BP’s website(s) or when you send BP or ask BP to send you any of your confidential information by email, that the internet and email communications over the internet may not be secure. BP is not responsible for any loss or unauthorised interception of information transmitted via the internet which is beyond BP’s control.
11.1 It may be necessary for BP to transfer your personal data outside Malaysia to any BP affiliates, related companies, associated entities, or business associates in order for BP to perform any services and/or for marketing purposes. BP shall take reasonable steps to ensure that any such transfer of personal data is adequately secure.
12.1 In the event of any conflict between the English language version of this privacy policy and a version in any other language, the terms in the English language version shall prevail.
BP HEALTHCARE GROUP
Operational Headquarters
BP Specialist Centre Glenmarie
Lot 2, Jalan Pendaftar U1/54,
Section U1, Temasya @ Glenmarie,
40150 Shah Alam,
Selangor, Malaysia.
E-mail : [email protected]
Call centre : 1-800- 88-7171

Ini adalah dasar privasi BP Healthcare Group, syarikat gabungan, anak syarikat, syarikat- syarikat dan entiti yang berkaitan dengan BP Healthcare Group (selepas ini dirujuk sebagai “BP”). Dasar privasi ini terpakai kepada Laman Web BP dalam talian dan mudah alih, aplikasi, perkhidmatan digital, pengumpulan data, amalan penggunaan dan perkongsian antara BP, sekutu-sekutunya dan pihak ketiga yang tidak berkaitan oup (selepas ini dirujuk sebagai “Laman Web BP”).

Dengan penguatkuasaan Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA), BP komited untuk memastikan data peribadi anda dikendalikan dengan mematuhi undang-undang perlindungan data peribadi di Malaysia.
Dasar privasi ini menerangkan bagaimana BP mengumpul, memproses, mengendalikan, dan melindungi data peribadi anda. BP berhak meminda dasar privasi ini dari masa ke semasa tanpa memberitahu terlebih dahulu dengan menyiarkan versi dipinda di Laman Web BP.

Anda bersetuju dengan amalan pengumpulan data, akses, penggunaan, pendedahan, penyimpanan, dan pemindahan yang dinyatakan dalam dasar privasi ini apabila anda menggunakan mana-mana Laman Web BP, termasuk apabila anda mengakses mana-mana kandungan atau video.

1.1 BP boleh menerima, mengumpul, menyimpan, menggunakan atau memproses data peribadi daipada anda atau mana-mana pihak ketiga. Jenis-jenis data peribadi adalah termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

(i) butir-butir peribadi anda, seperti nama, nama pasport, umur, jantina, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh lahir, pendidikan, bangsa, etnik, kewarganegaraan, kewarganegaraan;
(ii) maklumat perhubungan seperti alamat surat-menyurat, alamat e-mel, nombor telefon;
(iii)maklumat keluarga seperti status perkahwinan, nama pasangan atau anak atau keluarga terdekat;
(iv) butir-butir pekerjaan seperti nama majikan, pendapatan, jawatan, tanggungjawab kerja, maklumat hubungan majikan dan alamat;
(v) mmaklumat kesihatan perubatan dan peribadi seperti sejarah perubatan dan penjagaan kesihatan, jenis darah, cap jari, atau ciri-ciri keturunan, DNA, kesihatan dan keadaan mental, diagnosis, ubat-ubatan dan ubat-ubatan yang ditetapkan;
(vi) maklumat demografi seperti umur, sejarah perubatan, ciri-ciri genetik;
(vii) rangkaian atau alamat protokol Internet dan jenis pelayar yang anda gunakan, jenis sistem pengendalian yang anda gunakan, nama pembekal perkhidmatan Internet anda dan domain yang digunakan oleh pembekal itu, rangkaian mudah alih, pengecam peranti, tetapan peranti, tetapan penyemak imbas , Laman Web BP yang anda telah melawat, jenis peranti pegang tangan atau mudah alih yang digunakan untuk melihat Laman Web BP maklumat lokasi, dan kandungan dan iklan yang telah anda akses, lihat, hantar dan / atau klik pada;
(viii) nombor kad kredit / debit dan tarikh luput;
(ix) alamat pengebilan;
(x) butiran keahlian program kesetiaan;
(xi) gambar;
(xii) Video secara langsung atau rakaman
(xiii) Rakaman CCTV dan imej-imej lain;
(xiv) Keutamaan dan kepentingan dan maklumat lain yang berkaitan kepada pesakit dan/atau kaji selidik pelanggan; atau
(xv) Maklumat lain berkenaan dengan kemudahan dan/atau perkhidmatan BP lain yang digunakan oleh anda.
2.1 BP boleh menerima atau mengumpul data peribadi dengan pelbagai cara, bergantung kepada jenis produk dan perkhidmatan yang diminta oleh anda. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada data yang diterima atau dikutip daripada:

(i) pesanan jualan, aplikasi, borang kebenaran, borang tempahan, kaji selidik, borang pendaftaran, borang online, perjanjian yang telah ditandatangani, kad nama, dokumen peribadi, atau mana-mana bahan-bahan pengenalan yang telah diedarkan secara sukarela termasuk tanpa had mewujudkan atau mengekalkan talian akaun dengan mana-mana Laman Web BP;
(ii) mana-mana laman talian yang dikendalikan oleh BP;
(iii) Interaksi antara pelayar anda dan pelayar BP apabila anda melawat Laman Web BP;
(iv) peruntukan data secara sukarela kepada pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang dilantik oleh kami;
(v) seseorang yang bertindak bagi pihak individu yang datanya diberi;
(vi) berinteraksi dengan kami melalui media sosial;
(vii) apa-apa kontrak atau perjanjian;
(viii) direktori perniagaan atau senarai yang anda telah melanggan;
(ix) laporan biro kredit dan agensi-agensi laporan kredit untuk menunjukkan kelaywakan kredit anda;
(x) agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa dan undang-undang;
(xi) plaintif dan / atau defendan kes undang-undang dan / atau firma undang-undang untuk mengesahkan status mana-mana kes-kes undang-undang yang melibatkan diri anda (jika ada);
(xii) apabila anda membuat atau menghantar permohonan pekerjaan;
(xiii) cookies melalui penggunaan Laman Web BP (s);
(xiv) sumber-sumber lain dan pautan berkaitan yang menyediakan keperluan dan perkhidmatan anda; dan
(xv) sumber umum.

2.2 BP mungkin dari semasa ke semasa meminta untuk data peribadi yang lain yang mungkin relevan untuk BP untuk mempertimbangkan permintaan anda untuk mana- mana produk, perkhidmatan atau kemudahan yang ditawarkan oleh BP.

2.3 Penyediaan data peribadi anda adalah secara sukarela. Walau bagaimanapun jika anda tidak memberikan kami data peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memproses permintaan anda, mempertimbangkan anda untuk peluang pekerjaan dan / atau menyediakan sesetengah produk, perkhidmatan, kemudahan dan / atau urus niaga kepada anda.
3.1 BP, pembekal perkhidmatan, pengiklan, dan platform pengiklanan pihak ketiga boleh menggunakan cara-cara automatik untuk mengumpul maklumat data peribadi mengenai peranti yang anda gunakan untuk mengakses Laman Web BP.

3.2 BP menggunakan cookies dan teknologi lain untuk menyediakan kandungan dalam talian, perkhidmatan dan pengiklanan serta melakukan analisis pengguna. Teknologi ini termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

(i) Cookies: Fail teks diletakkan dalam pelayar peranti anda untuk menyimpan pilihan anda. Kebanyakan pelayar menyediakan pilihan untuk mematikan cookies. Walau bagaimanapun, mematikan cookies mungkin bermakna beberapa ciri-ciri Laman Web BP mungkin sukar untuk digunakan atau tidak beroperasi.
(ii) Syncing cookies and Identifiers: BP boleh bekerja dengan pihak ketiga seperti platform pengiklanan untuk menyelaraskan pengecam tanpa nama untuk sepadan dengan pengecam pengguna berkod pihak ketiga untuk BP. Ini mungkin untuk membolehkan BP untuk menghantar iklan yang lebih relevan kepada anda.
(iii) Locally Stored Objects (LSOs): Ini boleh diambil dan disimpan untuk memberi pengalaman pengguna yang lebih baik. Sesetengah pelayar menyediakan keupayaan untuk mengeluarkan LSO.
(iv) Web Beacons: BP boleh menggunakan web beacon atau teknologi yang serupa dimana kod diletakkan di dalam kandungan dalam talian BP atau dalam e-mel, untuk mengumpul data mengenai pelawat melihat kandungan atau e-mel.
(v) Mobile Device Identifiers and Software Development Kits (SDKs): SDK adalah web beacon bagi aplikasi mudah alih. BP boleh menggunakan teknologi ini untuk mengiklan atau membolehkan pihak ketiga untuk mengiklan melalui aplikasi mudah alih dan pelayar berdasarkan maklumat yang berkaitan dengan peranti mudah alih anda.

3.3 Pengiklan pihak ketiga dan platform pengiklanan boleh menetapkan teknologi pengesanan mereka sendiri apabila anda melawat Laman Web BP dan mereka mempunyai akses kepada maklumat anda dan aktiviti dalam talian anda. Penggunaan teknologi pengesanan itu bukan dalam kawalan BP dan terakluk kepada dasar privasi mereka sendiri.
4.1 Data peribadi anda boleh digunakan dan / atau diproses bagi tujuan seperti berikut:

(i) untuk membantu BP mengesahkan identiti anda apabila anda menghubungi BP;
(ii) untuk memproses kemudahan dan / atau perkhidmatan pertanyaan, komen, cadangan, atau yang diminta;
(iii) bagi memudahkan penyertaan dalam mana-mana pertandingan atau acara;
(iv) untuk mentadbir dan berkomunikasi tentang produk, perkhidmatan dan / atau acara BP;
(v) untuk memudahkan amalan perubatan dalam BP, termasuk perkongsian data peribadi dengan perunding bebas lain dalam BP untuk tujuan ulasan;
(vi) untuk mentadbir dan berkomunikasi dengan anda berhubungan dengan amalan perubatan anda;
(vii) untuk memproses permohonan akaun kredit anda, menilai kelayakan kredit anda, dan jika perlu, untuk pemulihan hutang;
(viii) bagi segala maksud sampingan atau sokongan teknikal yang berkaitan dengan penyediaan produk, perkhidmatan dan kemudahan termasuk penyediaan komputer, telekomunikasi dan perkhidmatan teknologi BP;
(ix) untuk mentadbir dan memberi kesan kepada transaksi komersial anda (produk penghantaran, kontrak untuk perkhidmatan, perjanjian konsainan);
(x) untuk memproses apa-apa bayaran berkaitan dengan anda;
(xi) untuk menjalankan penyelidikan, kajian dan analisis trend mengenai pelbagai perkara, seperti untuk pembangunan produk, statistik, tujuan keselamatan dan ujian;
(xii) untuk tujuan insurans;
(xiii) program kesetiaan pelanggan;
(xiv) untuk mengendalikan premis BP dengan cara yang selamat secara fizikal, terjamin dan bersesuaian dengan keperluan kesihatan dan keselamatan;
(xv) untuk siasatan dalaman, audit, atau tujuan keselamatan;
(xvi) untuk menjalankan analisis kajian kes pesakit;
(xvii) untuk mematuhi undang-undang dan peraturan BP dalam menjalankan perniagaannya;
(xviii) untuk menghubungi anda mengenai produk, perkhidmatan, acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial yang mungkin menarik minat anda;
(xix) penyelidikan, penanda aras dan analisis statistik; (xx) untuk memastikan bahawa kandungan Laman Web BP dipamerkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan / atau peranti anda;
(xxi) untuk pengurusan rekod dalaman BP;
(xxii) Pemindahan atau cadangan pindah mana-mana bahagian BP kepentingan, kewajipan, perniagaan dan / atau operasi;
(xxiii) menguatkuasakan atau mempertahankan hak-hak BP dan hak-hak anda di bawah dan mematuhi semua undang-undang, undang-undang dan peraturan- peraturan;
(xxiv) pencegahan, halangan, laporan apa-apa jenayah termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, rasuah dan pengubahan wang haram;
(xxv) untuk mempertimbangkan anda untuk pekerjaan mungkin dengan BP; dan
(xxvi) tujuan yang berkaitan dengannya.
5.1 Data peribadi anda yang dikumpul oleh BP akan dirahsiakan tetapi BP boleh memberikan atau mendedahkan maklumat tersebut kepada pihak-pihak berikut (sama ada di dalam atau di luar Malaysia):

(i) antara syarikat BP Healthcare Group (termasuk syarikat berkaitan, anak syarikat dan syarikat bersekutu);
(ii) pihak ketiga yang berkaitan dengan operasi perniagaan BP, pihak ketiga seperti yang dikehendaki di bawah undang-undang, atau menurut hubungan kontrak yang berkaitan atau untuk tujuan yang dinyatakan dalam Perenggan 3 di atas;
(iii) dalam hal pemeriksaan kesihatan pra-pekerjaan, kepada majikan / bakal majikan pesakit;
(iv) Ejen dan pekerja BP;
(v) perunding bebas dan pakar dalam BP;
(vi) Entiti yang anda telah bersetuju memberi hak untuk mendedahkan data peribadi anda
(vii) penasihat profesional seperti juruaudit luar, penasihat undang-undang dan / atau penasihat kewangan atau mana-mana pihak ketiga lain yang dikehendaki oleh undang-undang, peraturan atau undang-undang kecil, sepina, perintah mahkamah atau proses undang-undang lain;
(viii) agensi-agensi kerajaan, pihak berkuasa kerajaan, agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang, badan-badan kawal selia, agensi pelaporan kredit;
(ix) pembayar pihak ketiga termasuk majikan, syarikat insurans dan penaja klinikal;
(x) ganjaran pihak ketiga, kesetiaan, penjenamaan bersama dan program keistimewaan pembekal;
(xi) kedutaan asing bagi pesakit asing yang menerima rawatan di BP; (xii) pihak ketiga pilihan seperti rakan kongsi perniagaan; dan
(xiii) institusi penjagaan kesihatan swasta pihak ketiga atau institusi penjagaan kesihatan kerajaan.

5.2 Data peribadi anda juga boleh didedahkan atau dipindahkan akibat daripada sebarang penyusunan semula, penjualan atau pengambilalihan mana-mana syarikat dalam BP.
6.1 Laman web BP mungkin mengandungi pautan ke laman web lain di luar BP atau pautan ke atau integrasi dengan perkhidmatan lain seperti Facebook, Twitter, YouTube, dan perkhidmatan media lain dan platform bot yang dimiliki oleh BP dan yang amalan pengendalian maklumat mungkin berbeza daripada BP .

6.2 Dasar privasi BP hanya terpakai untuk Laman Web BP. BP tidak akan bertanggungjawab atau menanggung liabiliti berkenaan apa-apa bahan pihak ketiga tersebut atau bagi operasi atau kandungan laman web atau aplikasi (sama ada atau tidak dikaitkan dengan Laman Web BP) yang bukan di bawah kawalan BP lain.
7.1 Anda bertanggungjawab untuk memberikan maklumat yang tepat dan lengkap kepada kami mengenai diri anda dan sesiapa yang lain yang data peribadinya anda berikan kepada kami dan untuk mengemas kini ini data peribadi apabila ia menjadi salah.

7.2 Tertakluk kepada pengecualian di bawah undang-undang Malaysia, anda boleh memohon untuk mendapatkan maklumat, periksa sama ada BP memegang data peribadi anda, dan membuat permintaan untuk membetulkan, mengemas kini, memadam dan / atau menghadkan pemprosesan, data peribadi anda dengan:

(i) log masuk ke akaun dalam talian anda untuk membuat permintaan jika anda seorang pengguna berdaftar perkhidmatan dalam talian BP; atau
(ii) membuat permintaan untuk BP di butiran hubungan di Perenggan 13.

7.3 BP berhak untuk mengenakan bayaran bagi akses dan / atau pemprosesan data peribadi anda dalam jumlah yang dibenarkan di bawah undang-undang.
8.1 Anda berhak untuk menghadkan pemprosesan BP data peribadi anda dengan menarik balik kebenaran anda yang diberikan sebelum ini melalui apa-apa cara termasuk tanpa had secara bertulis atau dalam talian, tertakluk kepada sebarang sekatan undang- undang, syarat-syarat kontrak, dan dalam jumlah masa yang munasabah , dengan menghubungi BP di butiran hubungan di Perenggan 13..

8.2 Anda boleh memilih untuk tidak menerima apa-apa komunikasi dari kami pada bila-bila masa dengan:

(i) mengikuti arahan pilih keluar atau dengan klik pada "unsubscribe link" yang terkandung dalam setiap komunikasi pemasaran;
(ii) mengedit tetapan akaun yang berkaitan untuk berhenti melanggan; atau
(iii) menghubungi BP di butiran hubungan di Perenggan 13.
9.1 Dengan mengakses dan / atau menggunakan Laman Web BP dan / atau perkhidmatan dalam talian, anda menyatakan bahawa anda berumur 18 tahun ke atas. Anak di bawah umur (individu di bawah 18 tahun) tidak boleh menggunakan Laman Web BP. Kami tidak mengumpul maklumat peribadi daripada kanak-kanak, dan Laman Web BP bukan direka untuk menarik minat kanak-kanak. BP tidak menjual produk dan / atau perkhidmatan yang dibeli oleh anak di bawah umur. Dalam keadaan tertentu, BP menjual produk dan / atau perkhidmatan untuk bawah umur tetapi untuk dibeli oleh orang dewasa.

9.2 Sebagai ibu bapa atau penjaga, sila memastikan bahawa kanak-kanak yang di bawah jagaan anda tidak menghantar data peribadi ke BP. Sekiranya data peribadi diberikan kepada BP, anda dengan ini bersetuju dengan pengumpulan, rakaman, dan pemprosesan data peribadi kanak-kanak itu dan menerima dan bersetuju untuk terikat dengan dasar privasi ini dan mengambil tanggungjawab untuk tindakan kanak-kanak itu.

9.3 Anda mungkin telah memberikan data peribadi yang berkaitan dengan individu lain, seperti pasangan anda, ahli keluarga, dan rakan-rakan. Dalam keadaan seperti itu, anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk menyediakan data peribadi mereka kepada BP dan anda telah mendapatkan persetujuan mereka untuk data peribadi mereka dikumpulkan, direkodkan, dan / atau diproses mengikut cara yang dinyatakan dalam dasar privasi ini.
10.1 BP menggunakan usaha terbaiknya untuk memastikan Laman Web BP adalah selamat. Walaupun BP mengambil langkah yang sesuai untuk melindungi daripada pendedahan yang tidak dibenarkan, BP tidak boleh memberi jaminan kepada anda bahawa maklumat tidak akan didedahkan, diubah atau dimusnahkan dengan cara yang tidak selaras dengan dasar privasi ini.

10.2 Dengan mengakses Laman Web BP, anda mengakui bahawa apabila memberikan maklumat anda kepada BP melalui Laman Web BP atau apabila anda menghantar kepada BP atau meminta BP untuk menghantar apa-apa maklumat sulit anda melalui e- mel, yang internet dan e-mel mungkin tidak selamat. BP tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau pemintasan tanpa kebenaran maklumat yang dihantar melalui internet yang di luar kawalan BP.
11.1 BP mungkin perlu memindahkan data peribadi anda di luar Malaysia dengan mana- mana sekutu BP, syarikat-syarikat berkaitan, entiti yang berkaitan, atau rakan perniagaan dalam usaha BP untuk melaksanakan perkhidmatan dan / atau untuk tujuan pemasaran. BP akan mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa apa-apa pemindahan apa-apa data peribadi adalah cukup selamat.
12.1 Sekiranya berlaku apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dasar privasi ini dan versi dalam bahasa-bahasa lain, terma dalam versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.
BP HEALTHCARE GROUP
Operational Headquarters
BP Specialist Centre Glenmarie
Lot 2, Jalan Pendaftar U1/54,
Section U1, Temasya @ Glenmarie,
40150 Shah Alam,
Selangor, Malaysia.
E-mail : [email protected]
Call centre : 1-800- 88-7171